Lunta (BH PEHA PERA-A Reppulin Taur-Dil)

Syntynyt 28.1.2000, lopetettu 30.8.2013, kasvattaja Mirja Siljander, Reppulin kennel
Terveet silmät ja polvet, lonkat BC, ei hammaspuutoksia, PRA-prcd terve (A), Pompen status terve
Luntalta jäi neljä pentuetta jälkeläisiä, ensimmäinen v. 2002 Puhuripeikon kennelissä; kuusi pentua, kaksi urosta ja neljä narttua. Toinen v. 2007 Pikku-Ketun kennelissä; neljä pentua, yksi narttu ja kolme urosta. Kolmas meillä Eidalunissa v. 2008; kuusi pentua, kolme urosta ja kolme narttua ja viimeisin Kylkimyyryssä v. 2010; kuusi pentua, kolme urosta ja kolme narttua.

Lunta oli ensimmäinen koiramme, perheemme esikoinen. Onneksi tuo Reppulin kennelistä kevättalvella 2000 varattu ihana koirapoika oli vahvahermoinen ja kovahko koira, eikä se hätkähtänyt äkillisiäkään muutoksia, sillä niitä riitti koiran elämän aikana niin muuttojen kuin koiran- ja ihmispentujen muodossa.

Sisällä ja ulkona Lunta oli kuin kaksi eri koiraa. Kotioloissa koira oli nöyrä, kiltti ja äänetön, lähes huomaamaton omissa oloissaan jurottaja, joka kävi syömässä ja menijöitä ja tulijoita moikkaamassa. Muuten Lunta vietti aikaansa paljon sängyn alla muiden karvapallojen ja villakoirien kanssa.

Ulkona taas koiran korvat olivat välillä kadoksissa, intoa ja menoa riitti. Pihalla Lunta oli reipas ja innokas ja haukahteli leikkiessään. Lunta ei kuitenkaan haukkunut sisällä, eikä ulkonakaan turhan päiten. Sen kanssa oli mukava käydä treeneissä, koska sille palkkio oli itse tekeminen. Aluksi koiraa täytyi aina hieman toppuutella, kun tekemisen ilo meinasi muuttua sähläämiseksi, mutta sitten pahimpien höyryjen hävittyä Lunta oli kunnon työkoira.

Harrastimme Luntan kanssa tottista, raunioita ja hakua. Tottelevaisuuskoulutukset täytyi joka taukojakson jälkeen aloittaa melkein alusta, kun lomalle olivat jääneet sekä ohjaaja että koira... Raunioilla ja metsässä Lunta toimi kuin unelma. Itsenäisyytensä ja itsevarmuutensa vuoksi Lunta uskalsi irrota kunnolla, eli ei jäänyt pyörimään ohjaajan jalkoihin, vaan lähti reippaasti tuntemattomaan pimeäänkin maastoon etsimään ihmisiä ja tietysti myös palkintomakkaroita.

Lunta luonnetestattiin vuonna 2002 pistein 195, BH-kokeen poika suoritti saman vuoden syksyllä hyväksytysti, ja kevättalvella 2004 kävimme Sallassa poropaimennustestissä, joka sekin suoriutui mallikkaasti. Vuoden 2008 aikana vihdoin suoritimme tarvittavat pelastuskoirakokeet, jonka ansiosta pääsimme toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni ja olimme Luntan kanssa Helsingin Etsintä- ja Pelastuskoirien Hälytysryhmässä.

Koirapoikamme ei ollut mikään näyttelypalkintojen voittaja ulkomuodoltaan, mutta meidän mielestämme tietenkin komein uroskoira, minkä maa päällään kantoi. Lunta oli harmahtavanhallava, lyhyehköturkkinen, 20-kiloinen ja 53-senttinen, BC-lonkkainen, tervesilmäinen ja -polvinen sekä hyvä- ja tervepäinen koira.

Koe- ja testituloksia

BH-koe suoritettu hyväksytysti syksyllä 2002

Luonnetesti 27.10.2002

Tuomareina Bengt Söderholm ja Jorma Piiroinen

Toimintakyky +2 Suuri

Terävyys +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

Puolustushalu +1 Pieni

Taisteluhalu +3 Suuri

Hermorakenne +1 Hieman rauhaton

Temperamentti +3 Vilkas

Kovuus +1 Hieman pehmeä

Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

Laukausvarma +

Yht. 195 p.

Poropaimennustesti suoritettu hyväksytysti kevättalvella 2004

Pelastus-raunio A-koe suoritettu hyväksytysti keväällä 2008

Tuomarina Jorma Suni

PETO 41p, H

PEKE 35p, T

PERA-A EH

Yht. EH/H

Pelastus-haku-koe suoritettu hyväksytysti syksyllä 2008

Tuomarina Kauko Makkonen

PEHA H/EH

Yht. H/EH

Näyttelyt ja Katselmukset

Näyttelytulos 1.9.2002 AVO 3

Hyvinkää, tuomarina Merja Heikkilä

Kookas, aivan ylärajalla. Hyvä pää sivulta, edestä katsoen kapea. Tiivis jäntevä runko. Korkearaajainen. Löysät etuliikkeet. Peitinkarva liian lyhyttä ja pehmeää, pohjavilla hyvä. Hyvä häntä. Haukkuu kehässä.

Näyttelytulos 4.7.2009 VET EH/2

Tuusula, tuomarina Rony Doedijns, NL

Male of good size. A little long in silhouette. Sufficient bone and substance. Would prefer a bit stronger muzzle. Ears are on the bigger size. Normally angulations front and rear. Topline can be firmer. Nice coat quality. Movement needs more power and drive.

Katselmustulos 17.3.2001 JUN sininen nauha

Helsinki, tuomarina Marja Tuominen

Kookas. Takaa hyvin kulmautunut, edestä vähän suora. Pysty lantio. Takakorkea. Hyvä turkki. Hyvä pää.

Katselmustulos 13.4.2002 AVO1 violetti nauha

Kontiolahti, tuomarina Antero Hakala

Yli keskikoon, hyväluustoinen, melko hyvät mittasuhteet omaava, osallistuvailmeinen, pitkäkarvainen porokoirauros, joka on hyvin kulmautunut edestä ja takaa. Melko hyvä selkälinja. Lantio saisi olla pidempi. Vetää liikkeessä häntää suhteellisen voimakkaasti selälle. Hyvä, joustava ravi, liikkeet edestä suorat, takaa hieman maa-ahtaat.

Katselmustulos 16.3.2003 AVO1 punainen nauha

Helsinki, tuomarina Ritva Merta

Hivenen korkeahko uros. Hyvä pää ja ilme. Tyydyttävä etuosa. Antaa hivenen lyhyen vaikutelman. Hyvät kulmaukset takana. Liikkuu hyvin.

Katselmustulos 25.4.2004 AVO1 ei nauhaa

Oulu, tuomarina Heljä Manninen

Keskikokoinen. Riittävä luusto. Edessä riittävät kulmaukset, takana niukat. Hyvä pää, ilme, purenta, luonne. Liikkuu ahtaasti takaa, hieman kauhoen edestä. Lyhyehkö askelpituus.

Katselmustulos 20.3.2005 AVO2 punainen nauha

Helsinki, tuomarina Outi Pikkarainen

5-vuotias uros, jolla miellyttävä rodunomainen pää ja ilme, hyvä tyyppi, liikkuu hyvin. Turkki voisi olla hieman parempi. Miellyttävä luonne.

Katselmustulos 22.4.2007 AVO2 punainen nauha

Helsinki, tuomarina Eine Lepistö

7-vuotias, veteraani-ikäinen uros. Liikkuu kevyesti. Mittasuhteissa näyttää hieman korkealta. Vahva selkä. Ilmeikäs pää. Urosmainen. Takana hyvät kulmat, edessä riittävät. Hieman nouseva selkälinja. Esitetään hyvässä kunnossa. Reipas uros ikäisekseen.

Katselmustulos 27.4.2008 VET

Oulu, tuomarina Laura Siljander

Kokonaiskuvaltaan hyvä 8-vuotias aktiivinen ja ystävällinen uros. Toivoisin lisää mittaa runkoon ja hieman parempia kulmauksia. Koira esitetään hyvässä kunnossa ja sillä on suhteellisen hyvä karvapeite. Erityisen kaunis pää. Liikkuu muuten kauniisti, mutta hivenen ahtaasti takaa. Hyvä purenta. Hyvä häntä.

Katselmustulos 28.3.2009 VET

Helsinki, tuomarina Tarja Lackman

Hyväntyyppinen, hieman neliömäisen kuvan antava kookas uros. Riittävä raajaluusto, riittävät kulmaukset, hyvä ylälinja. Erittäin komea miellyttäväilmeinen pää. Normaali purenta. Hyvin hoidettu, hyväturkkinen. Liikkuu hyvin edestä, takaa ahtaasti ja lyhyellä askeleella. Normaali luonne. Kivekset ok.

Harrastukset

Haku- ja rauniopelastus (HEPEKO-hälytysryhmä) sekä tottis ja tulevaisuudessa toivottavasti taas vaeltaminen

Sukutaulu

Luntan sukutaulun ja sukusiitosprosentin löydät Kennelliiton KoiraNetistä.